петак, 1. август 2008.

Svi su čuli za knjigu „Da Vinčijev kod“ Dena Brauna. Sada postoji i dijeta Kod za mršavljenje Stivena Lansalote, zasnovana na čuvenom zlatnom preseku

Fasciniran Leonardom da Vinčijem i naviknut na jela koja mu je pripremala bak Italijanka, Stiven Lansalota, pekar izumeo je uravnotežen i zdrav način ishrane. Pošto je sam smršao i pomogao ljudima iz svoje okoline da se izbore s viškom kilograma, odlučio je da tajne svoje čudesne dijete pretoči u knjigu „Kod za mršavljenje“.

Doručak
Koristite što jednostavnije i prirodnije namirnice. Polazeći od razmere zasnovane na zlatnom preseku, Lansalota je izračunao šta i koliko treba da jedete za doručak. Izaberite po tri vrste naminica iz ovih pet kategorija.

ŽITARICE=60 g integralnog hleba, 60 g muslija, 180 g integralnog pirinča

POSNE BELANČEVINE=120 g ribe, plodova mora, nemasnog mesa ili posnog belog sira, dva jajeta

MASNE BELANČEVINE=30 g tvrdog sira, maslina ili suvog voća kao što su bademi, orasi...

VOĆE I POVRĆE= 180 g povrća i 45 g voća ili suvog voća

MAHUNARKE=240 g kuvanog sočiva, boranije, pasulja, boba ili dva jogurta ili kefira

Zdrava užina

Odaberite namirnice iz dve od pet kategorija. Poželjno je da užina sadrži namirnice bogate ugljenim hidratima, zato što se sporo vare, duže drže sitost I ne podstiču preterano lučenje insulin, hormona koji doprinosi gojenju. Dobitna kombinacija su masne belančevine + ugljeni hidrati ili nekoliko oraha + jedna jabuka

Ponedeljak

RUČAK

Riba na žaru

Riba na žaru sa prilogom od barenog povrća

VEČERA

Punjeni patlidžan

Plavi patlidžan punjen posnom govedinom, crnim lukom i peršunom, prilog šargarepa dinstana na maslinovom ulju

DESERT

Smokve poširane u crnom vinu

Sipajte u šerpu 2,5 dl vina, 3 kašike meda, dodajte vodu i zagrejte uz mešanje na umerenoj vatri. Dodajte 180 g suvih smokvi, kašiku marmelade, prstohvat cimeta i kolijandera i ostavite da se kuva 20 minuta a zatim izvadite voće. Tečnost u kojoj su se kuvale smokve procedite, sipajte u čistu šerpu i vratite na vatru da se zgusne. Poređajte smokve u čaše, preko njih sipajte jogurt ili stavite sladoled od vanile, prelijte sirupom i ukrasite suvim voćem.

Utorak

RUČAK

Sendvič sa lososom

Sendvič od dve kriške integralnog hleba, kašike pavlake i 60 g dimljenog lososa, zelena salata sa bosiljkom i maslinovim uljem

VEČERA

Bakalar u picajola sosu

U pleh sipajtte kašiku i po maslinovog ulja, poređajet kolutove od 700 g paradajza, sitno seckana čena belog luka, pa preko toga 500 g fileta od bakalara. Pospite svežim bosiljkom, krupno sečenim maslinama, pa sve to prelijte tankim kolutovima crnog luka. Posolite i pospite origanom i alevom paprikom. Zagrejte rernu i pecite 35 minuta na 200 stepeni. Ukrasite sitno seckanim peršunom i kriškama limuna, pa služite sa kačamakom.

Sreda
RUČAK

Gaspačo na italijanski način

Oljuštite 1.5 kg paradajza, isecite na kockice i stavite u lonac zapremine tri litra. Dodajte 2 dl vode, 1 dl limunovog soka, 60 g sitno seckane paprike, alevu papriku, sitno seckan peršun i so. Dobro promešajte, poklopite i stavite u frižider da odstoji četiri sata kako biste dobili hladu supu osvežavajućeg mirisa i ukusa. Uz to pojedite tri šnite belog ćurećeg mesa i dve kriške integralnog hleba.

VEČERA

Omlet i boranija

Omlet od dva jaja sa začinskim biljem, dinstana boranija poslužena s parmezanom, četvrtina dinje.

Četvrtak

RUČAK

Salata od morskih plodova

Salata od morskih plodova, šaka očišćenih račića, dve dagnje, obarena boranija, dve kašike maslinovog ulja, limunov sok, peršun, dve kašike ražanog hleba.

VEČERA

Piletina s limunom

Dan ranije pripremite marinadu od limunovog soka, dva izgnječena čena belog luka, dve kašike maslinovog ulja, šafrana, aleve paprike, majčine dušice i rendanog đumbira. Prelijte ovom marinadom četiri bataka i ostavite ih da stoje celu noć u frižideru. Narednog dana poređajte meso na pleh i pecitena 200 stepeni 30 minuta. Uz piletinu servirajte dinstane tikvice, a za dezert pojedite voćni jorurt bez šećera.

Petak

RUČAK

Cezarova salata

Umutite jedno celo jaje s dve kašike maslinovog ulja i kašikom vinskog sirćeta. Neprestano mešajući, zagrejte na vatri tako da ne provri. Skinite s vatre i, mešajući, dodajte kašiku i limunovog soka, kašiku izgnječenog belog luka, kašiku vuster sosa i kašiku senfa. Stavite listove od dve glavice zelene salate u činiju, prelijte sosom i pospite parmezanom i biberom. Uz to pojedite 180 g mocarela sira i dve kriške hleba.

VEČERA

Riba s povrćem

Riblji file pečen u foliji s tikvicama, biberom, nanom, lovorom i limunovim sokom, kuvani kukuruz, dve kašike sremskog sira s kašičicom meda i šakom maslina.

Subota

RUČAK

Povrće u umaku kleke

Izmrvite 14 bobica kleke, dodajte ima kašiku maslinovog ulja, vinskog sirćeta, smeđeg šećera i malo aleve paprike. U drugu činiju stavite četiri iseckane tikvice, dva crna luka, tri paprike i 320 g prepolovljenih šampinjona. Prelijte maslinovim uljem, posolite i dodajte izgnječen beli luk. Rasporedite povrće po plehu. Pecite 10 minuta na 250 stepeni, a kad se ohladi, prelijte umakom od kleke. Uz povrće pojedite pečenu piletinu i dve kriške integralnog hleba.

VEČERA

Piletina s karfiolom

Pileći file s farfiolom o krompirom kuvanim na pari. Za desert pet suvih smokava.

Nedelja

RUČAK

Spanać s pavlakom

Poširano jaje, spanać s pavlakom, činija voćne salate, kolač s orasima

VEČERA

Rižoto s dagnjama

Rižoto s dagnjama napravite od tri supene kašike kuvanog integralnog pirinča, kašike maslinovog ulja, crnog luka i 500 g dagnji. Uz to pojedite činiju voća.



TIPIČAN DNEVNI JELOVNIK


DORUČAK

Kriška integralnog hleba+sir+masline

UŽINA

Sezonsko voće, porcija

RUČAK

Riba dinstana na maslinovom ulju, barena boranija, sezonsko voće, čaša vina

UŽINA

Suvo voće

VEČERA

Čorba od povrća, omlet, salata, kriška integralnog hleba, čaša vina

Нема коментара: