Svi su čuli za knjigu „Da Vinčijev kod“ Dena Brauna. Sada postoji i dijeta Kod za mršavljenje Stivena Lansalote, zasnovana na čuvenom zlatnom preseku
Fasciniran Leonardom da Vinčijem i naviknut na jela koja mu je pripremala bak Italijanka, Stiven Lansalota, pekar izumeo je uravnotežen i zdrav način ishrane. Pošto je sam smršao i pomogao ljudima iz svoje okoline da se izbore s viškom kilograma, odlučio je da tajne svoje čudesne dijete pretoči u knjigu „Kod za mršavljenje“.
Doručak
Koristite što jednostavnije i prirodnije namirnice. Polazeći od razmere zasnovane na zlatnom preseku, Lansalota je izračunao šta i koliko treba da jedete za doručak. Izaberite po tri vrste naminica iz ovih pet kategorija.
ŽITARICE=60 g integralnog hleba, 60 g muslija, 180 g integralnog pirinča
POSNE BELANČEVINE=120 g ribe, plodova mora, nemasnog mesa ili posnog belog sira, dva jajeta
MASNE BELANČEVINE=30 g tvrdog sira, maslina ili suvog voća kao što su bademi, orasi...
VOĆE I POVRĆE= 180 g povrća i 45 g voća ili suvog voća
MAHUNARKE=240 g kuvanog sočiva, boranije, pasulja, boba ili dva jogurta ili kefira
Zdrava užina
Odaberite namirnice iz dve od pet kategorija. Poželjno je da užina sadrži namirnice bogate ugljenim hidratima, zato što se sporo vare, duže drže sitost I ne podstiču preterano lučenje insulin, hormona koji doprinosi gojenju. Dobitna kombinacija su masne belančevine + ugljeni hidrati ili nekoliko oraha + jedna jabuka
Ponedeljak
RUČAK
Riba na žaru
Riba na žaru sa prilogom od barenog povrća
VEČERA
Punjeni patlidžan
Plavi patlidžan punjen posnom govedinom, crnim lukom i peršunom, prilog šargarepa dinstana na maslinovom ulju
DESERT
Smokve poširane u crnom vinu
Sipajte u šerpu 2,5 dl vina, 3 kašike meda, dodajte vodu i zagrejte uz mešanje na umerenoj vatri. Dodajte 180 g suvih smokvi, kašiku marmelade, prstohvat cimeta i kolijandera i ostavite da se kuva 20 minuta a zatim izvadite voće. Tečnost u kojoj su se kuvale smokve procedite, sipajte u čistu šerpu i vratite na vatru da se zgusne. Poređajte smokve u čaše, preko njih sipajte jogurt ili stavite sladoled od vanile, prelijte sirupom i ukrasite suvim voćem.
Utorak
RUČAK
Sendvič sa lososom
Sendvič od dve kriške integralnog hleba, kašike pavlake i 60 g dimljenog lososa, zelena salata sa bosiljkom i maslinovim uljem
VEČERA
Bakalar u picajola sosu
U pleh sipajtte kašiku i po maslinovog ulja, poređajet kolutove od 700 g paradajza, sitno seckana čena belog luka, pa preko toga 500 g fileta od bakalara. Pospite svežim bosiljkom, krupno sečenim maslinama, pa sve to prelijte tankim kolutovima crnog luka. Posolite i pospite origanom i alevom paprikom. Zagrejte rernu i pecite 35 minuta na 200 stepeni. Ukrasite sitno seckanim peršunom i kriškama limuna, pa služite sa kačamakom.
Sreda
RUČAK
Gaspačo na italijanski način
Oljuštite 1.5 kg paradajza, isecite na kockice i stavite u lonac zapremine tri litra. Dodajte 2 dl vode, 1 dl limunovog soka, 60 g sitno seckane paprike, alevu papriku, sitno seckan peršun i so. Dobro promešajte, poklopite i stavite u frižider da odstoji četiri sata kako biste dobili hladu supu osvežavajućeg mirisa i ukusa. Uz to pojedite tri šnite belog ćurećeg mesa i dve kriške integralnog hleba.
VEČERA
Omlet i boranija
Omlet od dva jaja sa začinskim biljem, dinstana boranija poslužena s parmezanom, četvrtina dinje.
Četvrtak
RUČAK
Salata od morskih plodova
Salata od morskih plodova, šaka očišćenih račića, dve dagnje, obarena boranija, dve kašike maslinovog ulja, limunov sok, peršun, dve kašike ražanog hleba.
VEČERA
Piletina s limunom
Dan ranije pripremite marinadu od limunovog soka, dva izgnječena čena belog luka, dve kašike maslinovog ulja, šafrana, aleve paprike, majčine dušice i rendanog đumbira. Prelijte ovom marinadom četiri bataka i ostavite ih da stoje celu noć u frižideru. Narednog dana poređajte meso na pleh i pecitena 200 stepeni 30 minuta. Uz piletinu servirajte dinstane tikvice, a za dezert pojedite voćni jorurt bez šećera.
Petak
RUČAK
Cezarova salata
Umutite jedno celo jaje s dve kašike maslinovog ulja i kašikom vinskog sirćeta. Neprestano mešajući, zagrejte na vatri tako da ne provri. Skinite s vatre i, mešajući, dodajte kašiku i limunovog soka, kašiku izgnječenog belog luka, kašiku vuster sosa i kašiku senfa. Stavite listove od dve glavice zelene salate u činiju, prelijte sosom i pospite parmezanom i biberom. Uz to pojedite 180 g mocarela sira i dve kriške hleba.
VEČERA
Riba s povrćem
Riblji file pečen u foliji s tikvicama, biberom, nanom, lovorom i limunovim sokom, kuvani kukuruz, dve kašike sremskog sira s kašičicom meda i šakom maslina.
Subota
RUČAK
Povrće u umaku kleke
Izmrvite 14 bobica kleke, dodajte ima kašiku maslinovog ulja, vinskog sirćeta, smeđeg šećera i malo aleve paprike. U drugu činiju stavite četiri iseckane tikvice, dva crna luka, tri paprike i 320 g prepolovljenih šampinjona. Prelijte maslinovim uljem, posolite i dodajte izgnječen beli luk. Rasporedite povrće po plehu. Pecite 10 minuta na 250 stepeni, a kad se ohladi, prelijte umakom od kleke. Uz povrće pojedite pečenu piletinu i dve kriške integralnog hleba.
VEČERA
Piletina s karfiolom
Pileći file s farfiolom o krompirom kuvanim na pari. Za desert pet suvih smokava.
Nedelja
RUČAK
Spanać s pavlakom
Poširano jaje, spanać s pavlakom, činija voćne salate, kolač s orasima
VEČERA
Rižoto s dagnjama
Rižoto s dagnjama napravite od tri supene kašike kuvanog integralnog pirinča, kašike maslinovog ulja, crnog luka i 500 g dagnji. Uz to pojedite činiju voća.
TIPIČAN DNEVNI JELOVNIK
DORUČAK
Kriška integralnog hleba+sir+masline
UŽINA
Sezonsko voće, porcija
RUČAK
Riba dinstana na maslinovom ulju, barena boranija, sezonsko voće, čaša vina
UŽINA
Suvo voće
VEČERA
Čorba od povrća, omlet, salata, kriška integralnog hleba, čaša vina
Пријавите се на:
Објављивање коментара (Atom)
Нема коментара:
Постави коментар