петак, 1. август 2008.

Jod kao jedan od izvora zdravlje

Svedoci smo brzih, drastičnih promena načina i ritma života u savremenom svetu. A novouspostavljeni sistem vrednosti nameće zdrav i lep izgled kao elementarni preduslov uspeha. To danas znači opstanak. Promena stila života uslovila je "poplavu" raznih reklama za skidanje suvišnih kilograma i oblikovanje tela, a mediji nas "bomarduju" savetima o pravilnoj ishrani. Međutim, naši preci su znali da je pravilna ishrana osnov dobrog zdravlja. Da li mi to znamo, ili zbog neznanja nekritički prihvatamo svaki ponuđen savet?
Šta u stvari znači pravilna ishrana? Da li ono što je zdravo mora da bude i neukusno? Da li priprema hrane oduzima dosta vremena?...Zaista je veliki broj ovakvih pitanja. Poslednjih godina su se iskristalisala brojna saznanja iz ove oblasti, koja su omogućila da razumemo uzroke pojedinih bolesti i da ih sprečimo pravilnim unosom namirnica. Ili da ih lečimo.
Pravlna ishrana počinje saznanjem šta i zašto jedemo. Svima je poznato da životinjske masnoće i rafinisani šećeri nisu zdravi, a da je za dobro zdravlje neophodno da uzimamo dovoljno vitamina i minerala. Pojedini minerali su organizmu potrebni u toliko malim količinama da se to meri u hiljaditim delovima grama. Oni u obliku koenzima učestvuju u vitalnim procesima našeg organizma, a njihov nedostatak može da izazove teške posledice po zdravlje.Jedan od takvih minerala je i jod, koji je neophodan za začetak, rođenje, a potom i pravilan rast i razvoj.
Jod je neophodan za stvaranje hormona štitaste žlezde, podstiče mentalnu aktivnost, tj. adekvatnim unosom može da se poboljša IQ koddece, poboljšava ishranu sagorevajući višak masti, doprinosi zdravljukose, kože, zuba i noktiju, doprinosi osećaju bodrosti.Nedostatak joda umanjuje koeficijent inteligencije 10 - 15 odsto (na nivou cele populacije), što da čini najvećim svetskim uzročnikom oštećenja mozga i mentalne retardacije, izaziva upalu štitne žlezde i poremećaj endokrilnog sistema. Na manjak joda su posebno osetljiva mala deca, trudnice i dojilje, a kod ove populacije se i posledice po zdravlje najteže.
Nedostatak joda može jednostavno da se spreči konzumiranjem odgovarajućih namirnica i napitaka. Naravno,i da se nadomesti ukoliko je već došlo do njihovog deficita. Dobri izvori ovog minerala su jodirana so, riba, plodovi mora, mleko i mlečni proizvodi, beli lik, limun, ananas i kruške...Prirodno rastvorenjod se takođe može naći i u nekim vrstama mineralnioh voda, koje se nalaze i na našem tržištu...

Нема коментара: