петак, 1. август 2008.

Napravite letnji meni od namirnica koje čuvaju vitku liniju i pomažu da se kilogrami lakše tope

10 namirnica koje ne goje

Kada želimo da oslabimo, uglavnom razmišljamo o tome žta bi trebalo da izbacimo iz jelovnika, iako je mnogo važnije šta moramo da jedemo. Sladećih deset namirnica treba uvek da imate u kući, zato što stvaraju osećaj sitosti, ubrzavaju metabolizam i razgrađuju masti.

Jabuka za varenje

U ljusci jabuke nalazi se pektin, rastvorljiva vlaknasta materija koja vezuje masti u želucu i pomaže da se one brže izbace iz organizma. Kad nabubri u crevima, pektin ubrzava metabolizam. Osim toga, prirodni voćni šećer iz jabuke održava nivo šećera u krvi i sprečava napade gladi.

Malo semenki ne škodi

Masti su nam neophodne da bismo oslabili. Da bi vaš organizam mogao da sagori masti, prethodno morate da ih unesete. Važno je samo da to budu zdrave amsti. Semenke lana, suncokreta, bundeve i susama sadrže važne esencijalne masne kiseline. Ali vodite računa o količini. Pošto su semenke veoma kalorične, ne biste smeli da pojedete više od jedne kašike dnevno.

Kaša za dobro varenje

Zbog balastnih materija koje sadrže, zobene pahuljice se sporo vare, pa nivo šećera u krvi ostaje dugo stabilan. Sluzave materije pomažu crevima da izbace iz organizma toksine i nagomilane štetne materije, pa metabolizam ponovo besprekorno funkcioniše. Pojedite svakog jutra musli bez šećera ili toplu zobenu kašu.

Pasulj protiv napada gladi

Mahunarke poput belog i crvenog pasulja i lelebija sadrže vrlo malo masti, ali su zato bogate gvožđem, neophodim za transport kiseonika, vitaminom B i cinkom koji je neophodan za pravilan rad štitne žlezde i jetre. Osim toga, sadrže vlaknaste materije, složene ugljene hidrate i belančevine. To znači da stvaraju osećaj sitosti, sprečavaju napade gladi i obezbeđuju dobru formu.

Jogurt pročišćava creva

Jogurt je pravi rudnik kalcijuma. Ova mineralna materija sprečava proizvodnju velike količine insulina, koji utiče na stvaranje naslaga masti. Pored jogurta, dobri izvori kalcijuma su i brokoli i peršun. Bakterije mlečne kiseline iz jogurta pročišćavaju creva, pa se nagomilane štetnematerije, koje usporavaju metabolizam, izbacuju iz organizma.

Riba podstiče metabolizam

Tunjevina, losos, skuša, haringa, sardine i sardele bogati su omega-3 masnim kiselinamakoje podstiču metabolizam i snižavaju nivo lošeg holesterola. Osim toga, sadrže veliku količinu belančevina, a malo kalorija.

Grejpfrut topi kilograme

Studija Univerziteta u San Dijegu pokazala je da su ljudi koji su pre svakog obroka jeli po pola grejpfruta za 12 nedelja oslabili kilogram i po. Gorke supstance iz ovog voća imaju dijetetska svojstva, jer poboljšavaju varenje i normalizuju metabolizam šećera. Grejpfrut ima samo 30 kalorija, a bogat je prirodnim vlaknima koje stvaraju osećaj sitosti.

Ćuretina za jake mišiće

Belančevine su važne zato što podstiču metabolizam i doprinose povećanju mišićne mase. Samim tim, sagorevamo više kalorija. Ćureće meso je bogato proteinima, ali sadrži i aminokiselinu triptofan, koja je neophodna organizmu da bi proizveo serotonin, hormon dobrog raspoloženja.

Slobodno jedite krompir

Najnovija istraživanja pokazala su da tokom dijete ne morate da seodričete namirnica bogatih ugljenim hidratima kao što je krompir. Ovo povrće ne giji ako se jede pečeno ili kuvano, bez kaloričnih dodataka kao što su puter, sosovi ili sirevi. Krtola krompira sastoji sa od 80 % vode, sa samo 70 kalorija na 100 grama, veoma siromašan kalorijama, a uz to ne sadrži masti.

Kupus, kralj dijete

Kupus je povrće visoke biološke i niske kalorijske vrednosti. Izuzetno prija stomaku, pročišćava od masnoća, pun je C vitamina i ne goji. U 100 g kupusa ima svega 28 kalorija i 0.18% masti, 92.52 procenata vode i 2.3 procenta dijetetskih vlakana.


Izvor: Blic Žena

Нема коментара: