субота, 2. август 2008.

Njujorška dijeta

„Uz moju dijetu za dve nedelje nestaje 8 KILOGRAMA“

Kada poznati žele da se oslobode suvišnih kilograma, obraćaju se stručnjacima za ishranu i fitnes. Jedan od njih je i Dejvid Kirš, a njegova inovativna Njujorška dijeta i tebe će dovesti do savršene linije. Neće biti lako – ali rezultati su sjajni!

Na paparaco fotografijama one izgledaju bucmasto i zapušteno, a onda se pojave na crvenom tepihu, sa fantastičnim stajlingom i savršenom linijom...Kako to holivudskim zvezdama polazi za rukom? U specijalnom izdanju YOU-a otkrivamo ti na šta treba da obratiš pažnju ako treba da skineš višak kilograma. U tome će ti pomoći Dejvid Kirš (46), američki fitness mag i stručnjak za ishranu kog redovno angažujuju slavne face kada žele da doteraju liniju i izgledaju savršeno. Do svoje dvadest sedme godine, ovaj Njujorčanin radio je kao advokat,a onda je odlučio da postane lični trener i nutricionista. „Na svu sreću“, kaže supermodel Hajdi Klum, jedna od njegovih najvernijih klijentkinja. „Obožavam da radim sa Hajdi“, uzvraća Kirš kompliment. „Uvek je dobro raspoložena i motivisana“. Rezultat njhovog zajedničkog rada mogao se videti već osam nedelja nakod što je Hajdi rodilasina Henrija, ali i godinu dana kasnije, kada je na svet donela Johana. Nakon toga prvi put se pojavila na modnoj reviji brenda „Victoria¢s secret“. Zahvaljujući Dejvidovoj NY dijeti i specijalnom programuvežbi, Hajdi je oba puta bila spremna za modu pistu. Nema veze, slatka moja, što se ne pripremaš za neki takav nastup: uz savete Dejvida Kirša, pokazaćemo ti kako da, bez angažovanja skupog privatnog trenera, za samo dve nedelje izgubiš osam kilograma i telo dovedeš u odličnu formu.

Važno!

OSNOVNA PRAVILA njujorške dijete

5 OBROKA DNEVNO

Idealno bi bilo da na svaka TRI SATA nešto pojedeš

POSLE 19 SATI: POST

Na taj način tokom sna sagori se više masti

BELANČEVINE

Su ubice masnoća i treba da budu najvažniji deo svakog obroka

I NE POMIŠLJAJ

Na proste ugljene hidrate, kao što su beli hleb, testenine, pirinač, kolači i peciva, šećer, slatkiši

DOBRI UGLJENI HIDRATI

Kao što su povrće, salata ili žitarice, regulišu nivo šećera u krvi

Ugljene hidrate treba da unosiš

SAMO DO 14 SATI.

Tada je niža osetljivost insulina.

MASTI GOJE

Zbog toga izbegavaj salamu, kobasice, sir, puter, pavlaku i ulje. Dozvoljeni su morska riba (losos i tuna), badem, pileće i ćureće grudi i jaja (ali samo belanca) i malo hladno ceđenog maslinovog ulja.

VEŽBAJ 3x DNEVNO

Zgodne vežbice za 10 minuta sagorevaju masti i učvršćuju mišiće





5 OBROKA OBROKA DNEVNO

Jednostavno i efikasno: to je obećanje koje daje NY diejta. U naredne dve nedelje biće ti potrebno samo malo odlučnosti i discipline kako bi podnela nekoliko manjih (tu i tamo većih) žrtava u ime svoje savršene linije. Dobra vest je da po završetku dijete opet možeš da jedeš većinu zabranjenih namirnica, a da pri tom ne ugroziš rezultat koji si postigla. Isplaniraj da ti obroci budu uvek u isto vreme i to u 7, 10, 13, 16 i 19 sati. To je optimalan brzinasagorevanja energije u telu, a za sve to vreme osećaćeš se sitom.

DORUČAK

Novi dan pozdravljaš činijom muslija pomešanog sa seckanim voćem, ili pecivom i marmeladom? U tom slučaju, čeka te pravi izazov. Dejvid Kirš nema milosti prema klasičnom doručku. On savetuje jutarnji šejk sa proteinima. Želela bi nešto „konkretnije“ ? To može da bude kajgana ili omlet, ali moraš da izbaciš žumance, jer sadrži previše masti i kalorija. Uostalom, ostaćeš duže sita ako jutarnjim obrokom, bogatim ugljenim hidratima, ne narušiš balans nivoa šećera u krvi.

PREPODNEVNA UŽINA

Da bi razmena materija u organizmu neprekidno trajala, posle tri sata trebalo bi da pojedeš nekoliko zalogaja bogatih proteinima. To, na primer, može da bude malo tunjevine ili porcija nekalorične salate.

RUČAK

Vreme je za najobilniji dnevni obrok. Voliš da jedeš ribu ili piletinu? Odlično! Kombinuj posne izvore belančevina sa tanjirom povrća. Ukusno je uz salatu: losos, tuna, pileće grudi (bez kožice) ili tvrdo kuvana jaja (samo belance). Preliv za salatu ne sme da sadrži više od kašičice maslinovog ulja na dan. Zato ćeš naredne obroke od povrća začiniti vodom i sirćetom.

POPODNEVNA UŽINA

Kafa i kolačić? I ne pomišljaj na to! Naredne dve nedeljne očekuju te malo drugačija popodneva...“Družićeš“ se sa pečenom piletinom, bademima ili tvrdo kuvanim belancima – sve ove namirnice izvanredno utiču na razmenu materija u organizmu.

VEČERA

Dejvid Kirš savetuje da se dan završi onako kako je i počeo – proteinskim šejkom koji će mišićima obezbediti potrebne aminokiseline, kako bi se tokom sna regenerisali. Time se postiže da se većina kalorija istroši ranije tokom dana. Ako ti to ne prija, možeš ponekad da priuštiš sebi salatu ili povrće sa jednim (samo jednim, ni slučajno nemoj da ih kombinuješ) izvorom proteina (piletina, riba ili jaje).

ZABRANJENO!

izbegavaj ove namirnice!

ALKOHOL Vino, pivo ili kokteli slabe volju i izazivaju glad.

HLEB Beli hleb, tost, krofnice i krekeri podižu nivo šećera u krvi i „programiraju“ organizam na zadržavanje masti.

UGLJENI HIDRATI Reč je o ugljenim hidratima koji „zadržavaju“ holesterol.

Krompir, pirinač i testenina ubrajaju se u namirnice koje su bogate ovim ugljenim hidratima, pa stoga „otvaraju“ apetit i goje.

MLEČNI PROIZVODI Mleko, jogurt, meki sir i pavlaka sadrže (obilje) mlečnog šećera.

MASTI Svinjsko, goveđe ili jagnjeće meso, baš kao i kobasice i salama, sadrže mnogo masti. Isto važi i za fastfud i puter!

VOĆE Oprez! Slatko voće sadrži veliku količinu voćnog šećera i nepotrebnih kalorija i zato ga ne treba konzumirati u većim količinama.

SLATKIŠI I ŠEĆER Šećer u čokoladi, kolačima, keksu, limunadi i voćnim sokovima zaustavlja sagorevanj masti.



1.DAN

Savršen početak


Dakle, odlučila si...Za dve nedelje svoje telo dovešćeš u red i smršati osam kilograma. Stisni prekidač i razmišljaj pozitivno, veruj u sebe is voj uspeh. Pomoću ovog četrnaestodnevnog plana skidanje kilograma ide samo od sebe!

DORUČAK Dejvidov šejk sa proteinima: 300 ml mineralne vode, 5 kockica leda, kašičica proteinske surutke u prahu sa ukusom vanile ili čokolade. Sve sastojke izmuti u blenderu 45 sekundi i odmah popij.

PRVA UŽINA Mala konzerva (85 g) tunjevine u vodi

RUČAK Ćuretina sa čilijem i zelenom salatom (za 4 porcije): u šerpu, u kojoj si zagrejala malo vode i nekoliko kapi maslinovog ulja, stavi 450 g posne mlevene ćuretine, prodinstaj 2-3 minuta, pa posoli i pobiberi. Meso odloži u posebnu činiju koju ćeš držati na toplom mestu. Mešavinu povrća (po jedna šolja sitno iseckane šargarepe, crnog luka i celera sa čenom belog luka) dinstaj pet minuta, potom sipaj dve kašičice čilija, po kašičicu aleve paprike i kima. Pusti da vri otprilike minut, a zatim dodaj 400 g oljuštenog paradajza (može i pire iz tube), pola šolje pileće supe i lovorov list. Pusti da se krčka oko 15 minuta. Pri kraju stavi ćureće mleveno meso i sve zajedno kuvaj još 5 minuta. Izvadi lovorov list i podelijelo na četiri dela. Jednu porciju pojedi uz tanjir salate a ostale zamrzni.

DRUGA UŽINA 10 sirovih badema

VEČERA Dejvidov šejk sa proteinima ili ćureće grudi sa začinima i brokolijem: zagrej rernu na 180 stepeni C. Izmešaj po kašičicu timijana i senfa, po ¼ kašičice origana i iseckanog ruzmarina i dodaj prstohvat bibera. Ovom smesom pospi 400 g ćurećih grudi i 30-40 minuta peci u rerni. Na pari obari 200 g brokolija, koji si prethodno razdvojila „na cvetiće“ . Sa ćuretine skini kožicu i jednu polovinu pospi istruganim bademom. Ostatak sačuvaj u frižideru za naredni dan.

PROTEINSKI ŠEJK

NA ŠTA TREBA DA OBRATIŠ PAŽNJU

1. Proteinski šejk može da bude različitog porekla (soja, surutka, jaje, kazein). Odaberi surutku, jer se brže i bolje vari, brog čega se efikasnije transportuje u mišićne ćelije.

2. Balastni sastojci idealni su za probavu – originalni proteinski šejk Dejvida Kirša sadrži seme lana.

3. Pazi da u šejku ne bude šećera kao što su glukozni sirup ili maltodekstrin.

4. Ulje lana veoma je dragocen izvor esencijalnih masnih kiselina koje podstiču sagorevanje masti.

5. Srednjelančani trigliceridi brzo se pretvaraju u energiju, te se preporučuju sportistima.

6. Izbegavaj šejkove koji se pripremaju sa sokom ili sa mlekom. Prašak mora da bude rastvoren u vodi.



2. DAN

OPUSTI SE!


Sipaj u kadu s vodom dve kašike krupne morske soli. Ova kupka izvlači umor iz tela i zateže vezivno tkivo.

MOTIVACIJA U iskušenju si? Žudiš za čokoladaom? Popij šolju čaja od vanile ili cimeta. To će ti umanjiti želju za slatkišima!

ZADRŽAVANJE SOLI So zadržava tečnost u organizmu, zbog čega ponekad izgledamo otečeno. Zato je bolje uzimati soja sos sa minimalnim dodatkom soli

Bez stresa... Kako se osećaš danas? Sigurno si primetila da zahvaljujući ekstra porciji belančevina imaš mnogo više energije. Juče si vredno kuvala, zato ćedanas biti

malo mirnije – bar u kuhinji.

DORUČAK Proteinski šejk

PRVA UŽINA Belance od dva kuvana jajeta

RUČAK Salata sa ćuretinom i bosiljkom: 200 g mešane salate (zelena puterica, rukola, radič, kristal, endivija...) operi, iskidaj na manje komade i začini svežim ili sušenim bosiljkom. Kuvano ćureće meso (200 g) od prethodnog dana rasporedi po salati. Napravi preliv od po dve kaške pirinčanog sirćeta i mineralne vode, po kašiku organskog soja sosa i narendanog đumbira i po kašičicu susamovog ulja i prženog susama. Prelij salatu ovom smesom i uživaj!

DRUGA UŽINA 10 sirovih badema

VEČERA Dejvidov proteinski šejk ili jedna porcija ćuretine sa čilijem i zelenom salatom

BATALI KAFU! Kofein podiže nivo kortizola u krvi, a taj hormon stresa goji. Umesto toga, popij ujutro zeleni čaj – odlično će te razbuditi i obezbediti tvom organizmu polifenole koji ubrzavaju razmenu materija.

3. DAN

Trudim se da dnevno popijem oko tri litra vode. Moj savet: u malim gutljajima piti mlaki bujon uz povrća. Bićeš sita sa samo 20 kalorija!

Dženifer Lopez (38)

Mnogo tečnosti, molim!

Organizmu je potrebno mnogo vode da bi sagoreo kalorije. Pravilo koje avži od danas: pre svakog obroka popij čašu – dve tečnosti – to povećava osećaj sitosti, sa „rizikom“ unosa dodatnih nula kalorija.

DORUČAK Dejvidov proteinski šejk

PRVA UŽINA Dejvidova nemasna salata s jajima: iseckaj tri tvrdo kuvana belanceta i parče ćureće šunke. Dodaj kašičicu senfa i po kašiku iseckanog peršuna i celera.

RUČAK Marinara – račići sa zelenom salatom: Zagrej u tiganju po pola kašičice maslinovog ulja, sitno iseckane crvene paprike i origana, zajedno sa pola čena belog luka iprstohvatom majorana. Proprži smesu i sve vreme mešaj, a zatim dodaj 150 g oljuštenog paradajza i kuvaj 20 minuta. Kad provri, ubaci 175 g račića i kuvaj još 4 minuta. Uz to, odlično ide zelena salata sa prelivom.

DRUGA UŽINA 10 sirovih badema

VEČERA Proteinski šejk ili salata od pilećih grudi i paradajza: Po šolju očišćenog mladog spanaća i mešavine salata operi, pa sitno iseci i pusti da se ocedi. Dodaj 200 g čeri paradajza prepečenog napola i sitno iseckani struk belog luka. Umuti preliv tako što ćeš pomešati po dve kašike crvenog vinskog sirćeta i mineralne vode, soka od limuna,kašičicu timijana, mirođije i peršuna, i njime poprskaj salatu. Na kraju, parče dimljenih ili pečenih pilećih grudi (200 g) iseci na štapiće i naslaži po salati.



ČUDESNA VODAObrati pažnju na to da mineralna voda sadrži mnogo kalcijuma ( preko 300 mg po litru). Minerali pospešuju sagorevanje masti!

BEZ MASNOĆE U šerpi sa poklopcem, na malo vode kojoj si dodala nekoliko kapi maslinovog ulja, možeš da kuvaš gotovo bez masnoće.

OPREZ, KLOPKA! „Nevaljali“ šećer „vreba“ i iz kečapa, gotovih preliva za salate, balzamika i sosova za pečeno meso.

4. DAN

Fit u novom danu


Uspeh dijete, pored ostalog, zavisi I od toga u koje doba dana radiš vežbe. “Najoptimalnije vreme za to je 7 sati ujutro. Zato što je tada želudac prazan, pa se sagoreva najviše masti”, objašnjava Dejvid Kirš. Proteinski šejk popij neposredno posle vežbanja, kako bi podstakla rad mišića.

DORUČAK Proteinski šejk

PRVA UŽINA 10 sirovih badema

RUČAK Tuna sa koricom od susama: umuti po dve kašike pirinčanog sirćeta I mineralne vode, po kašiku soja sosa I sveže narendanog korena đumbira, po kafenu kašičicu susamovog ulja I prženog susama, I u to potopi filete tune (170 g). Pomešaj kašiku susama I ¼ kašičice rena I premaži ribu. Dno šerpe poprskaj maslinovim uljem I dobro ga razmaži da pokrije celu površinu. Ribu peci sa obe strane po 3 minuta. Uz ovo, kao prilog, pojedi 150 g obarenog spanaća.

DRUGA UŽINA Belance od dva tvrdo kuvana jajeta

VEČERA Proteinski šejk ili ćufte od lososa: 125 g fileta lososa iseci na štapiće I pomešaj ih sa pola kašike senfa, nekoliko kapi tabasko sosa, jednim ulupanim belancetom, po pola kafene kašičice kapra, soka od limuna, usitnjene mirođije I rena. Dodaj malo soli I prstohvat bibera. Od smese oblikuj dve ćufte. Zagrej u tiganju malo maslinog ulja, pa ćuftice peci sa svake strane po 3 minuta, sve dok ne dobiju zlatnosmeđu boju.

POPODNEVNO VEŽBANJE Naravno, umesto da vežbaš ujutro, možeš to da činiš I kasnije. Ali vodi računa o tome kada ručaš I večeraš. Ukoliko želiš da vežbaš oko četiri po podne, moraš da pripremiš ručak ranije. Posle vežbanja obavezno popij proteinski šejk ili pojedi nekoliko badema. Tek u 19 sati možeš da priuštiš sebi večeru.

VEČERNJE VEŽBANJE U ovom slučaju, poslednji obrok treba da bude proteinski šejk.Važno je da si pre toga (obavezno!) – dakle, tokom popodneva – pojela užinu bogatu proteinima. Šejk popij posle treninga.Tako mišići dobijaju sve što im je potrebno da bi se regenerisali.

5. DAN

Slobodno u provod


Da bi postigla željenu kilažu, moraš, bar zasad, da se odrekneš nekih užitaka. Naravno, ne treba da se lišavaš sitnih zadovoljstava I zato ti je dozvoljeno da se danas nađeš sa prijateljima u nekom restoranu. Ako se budeš pridržavala pravila, to ne bi trebalo da predstavlja problem.

DORUČAK Dejvidov proteinski šejk

PRVA UŽINA Mala konzerva (85 g) tunjevine u void

RUČAK Ćuretina sa čilijem I zelenom salatom

DRUGA UŽINA 10 sirovih badema

VEČERA Danas smeš da jedeš van kuće, ali poruči samo dozvoljenu hranu!

U kineskom restoranu: Ovde se često dobijaju XXL porcije. Zato se odrekni predjela I deserta, a I pirinač iostavi.

U grčkom restoranu: Zatraži ribu u kombinaciji sa malo povrća. Prste k sebi od sarmica u vinovom lišću, cackija, musake, girosa I lepinje.

U japanskom restoranu: Odaberi suši (sirova riba) bez pirinča – I najedi se do mile volje!

U italijanskom restoranu: Igraj “na sigurno”- riba s roštilja, bareno povrće I antipasti – ova jela odlično se uklapaju u concept Nujorške dijete jer su siromašna ugljenim hidratima a bogata belančevinama.

KAKO NE ZGREŠITI U RESTORANU

Pre toga prezalogaji nešto (prva užina) ili popij šejk sa proteinima. To će “prevariti” osećaj gladi.

Zatraži da ti se preliv od sirćeta I ulja donese u posebnoj činijici.Tako možeš da ga doziraš sama.

Skini kožicu sa piletine I ribe!

Biraj barena jela umesto pečenih!

Zamoli kelnera da skloni hleb sa stola.

Ako želiš da popiješ čašu vina, sačekaj člavno jelo. Preskoči predjelo ili poruči samo malu porciju salate.

Uz svaku čašu vina popij najmanje dve čaše vode.



6. DAN

Uživaj natenane


Veoma je važno kada I gde jedeš I zato odvoji vremena za to! Uživaj u atmosferi I miru, koncentriši se na ukus I sastav jela. Ne dozvoli da te išta ometa – ni TV, ni novine, ni telefon, ništa! “Kada sporije jedemo, unosimo manje hrane I brže mršavimo”, kaže Dejvid Kirš

DORUČAK Dejvidov proteinski šejk

PRVA UŽINA Belance od 2 tvrdo kuvana jajeta

RUČAK Salata sa lososom: U činiji izmešaj po šolju mladog spanaća, sitno iseckanu mešavinu salata, prepolovljen beli paradajz, kao I struk seckanog mladog luka. Napravi preliv od po dve kašike crvenog vinskog sirćeta I mineralne vode, po kašičicu soka od limuna, timijana, mirođije I peršuna, I rasporedi ga preko salate, zajedno sa 100 g iseckanog dimljenog lososa. Pospi sa dve kašike iseckanih oraha.

DRUGA UŽINA 10 sirovih badema

VEČERA Dejvidov šejk sa proteinima ili losos sa koricom od rena: Posoli I pobiberi 170 g fileta lososa (bez kožice). Pomešaj kašičicu rena sa kašikom soka od limuna I prelij preko lososa koji si premazala tankim slojem maslinovog ulja I stavila u vatrostalnu posudu za pečenje. Peci u rerni 20 minuta na 180 stepeni C, a zatim dva minuta drži na roštilju da dobije tamnu boju.

Kada mi je sastanak zakazan u restoranu, pre toga pojedem salatu sa prelivom. Sirće ubija glad!

Hajdi Klum (34)

Vruć vazduh

Na pari se povrće skuva brže, a ne dodaje mu se masnoća. Osim toga, na taj način će se sačivati korisne materije – minerali I vitamin.

Lična kontrola

Ukoliko zabušavaš, kazni sebe sa 25 sklekova I 15 iskoraka.

Plavi sat

Novije studije pokazuju: plava boja tanjira smanjuje apetit. U Holivudu su trenutno hit “Fire&Light Moonstone” - Dinnerplates. www.dealtime.com



7. DAN

MASAŽA

Tri centimetra iznad pupka a na dva centimetra nalevo I nadesno nalaze se dvevežne tačke čijom se stimulacijom podstiče sagorevanje masti. Nežno masiraj taj deo, I to u pravcu kazaljke na satu.

SAVET ZA ŠOPING

NIKAD NEMOJ IĆI GLADNA U KUPOVINU. SASTAVI SPISAK I NABAVI SAMO ONO ŠTO SI STAVILA NA PAPIR

SVAKODNEVNA REKREACIJA

Kreći se! Umesto liftom, penji se stepenicama, a na posao idi biciklom… Svi ti mali koraci sabiraju se u stotine sagorelih kalorija.



Poluvreme

Prva nedelja je za tobom! Čestitamo! Kako se osećaš? Sigurno si već poprilično smršala. Nemoj da brineš ako nisi izgubila tačno polovinu od onih osam kilograma: sagorevanje masti u tvom organizmu tek sada se zahuktava. U drugoj nedelji sve će se odvijati znatno brže.

DORUČAK Omlet sa ćurećom šunkom: 200 g tikvica iseci na tanke kriške. U tiganju zagrej malo maslinovog ulja, izruči tikvice I dinstaj Ih 15 minuta. Umuti 3 belanceta sa kašikom mineralne vode I malo bibera I dodaj to tikvicama, snizi temperature I dinstaj još malo, dok se ne zgusne. Ukrasi sa tri kašike ćureće šunke I kašikom začina po izboru.

PRVA UŽINA Parče dimljenih pilećih grudi (75 g)

RUČAK Oslić puttanesca: zagrej pola kašičice maslinovog ulja u dubljem tiganju, dodaj čen sitno iseckanog belog luka I proprži ga oko 30 sekundi. POtom sipaj 150 g oljuštenog paradajza I pola decilitra suvog crvenog vina. Posoli I pobiberi. Kada provri, ostavi da se desetak minuta krčka, sve dok se ne zgusne. Umešaj kašiku sitno seckanih maslina I pola kašičice kapra. Preko te mešavine stavi 170 g fileta oslića, poklopi I kuvaji još 10 minuta, dok riba ne omekša.

VEČERA Dejvidov proteinski šejk

Akumuliranje energije podrazumeva I redovan san posle ručka, u trajanju od 10 do 20 minuta. Ovaj odmor ubraja se u jendu od najefiksnijih vežbi.

Dejvid Kirš

8. DAN

Zamišljaj sebe kao vitku!


Proteklih dana pobedila si sebe, uporno prateći svoj cilj. Bravo, draga! Trudi se budeš dosledna I da izdržiš do kraja. Čvrsto veruj u sebe I svoj cilj I nemoj da dozvoliš nikome (I ničemu) da te odvrati od tvoje namere.

DORUČAK Dejvidov šejk sa proteinima

PRVA UŽINA Belance od dva tvrdo kuvana jajeta

RUČAK Pikantne ćufte od lososa sa renom: Penasto umutiti kašičicu vode sa kašičicom izrendanog rena. Dodaj kašičice senfa, 110 g fileta lososa (isečenog na kockice 1x1 cm), blago ulupano belance, pola kašike organskog soja sosa, kao I tri kašike susama. Dobro izmešaj, oblikuj loptice I peci ih 3 minuta sa svake strane.

DRUGA UŽINA 12 sirovih badema

VEČERA Salata od pilećih grudi I paradajza



MENTALNA STRATEGIJA MRŠAVLJENJA

PRAVI PODSTREK

Studije pokazuju da naš izgled zavisi od toga kako sebe doživljavamo. Ukoliko su ti misli neprestano usmerene na činjenicu da si “debela” nemoj se začuditi ako tvoje telo počne sve više da se zaobljeva. Pokušaj da prevariš podsvest I živopisno zamišljaj ono što želiš da postigneš. Najvažnije je da uvek razmišljaš pozitivno, I da veruješ u svoj uspeh!

POKAŽI SNAGU!

Razmisli u kojim situacijama ne možeš da se kontrolišeš. Čvrsto odluči: umesto da se instiktivno hvataš za činiju sa keksom, usmeri se na neku korisu aktivnost. Idi u šetnju ili uradi nekoliko NYD-vežbi. U svakom slučaju, staroj navici suprostavi novu!

MEDITACIJA ZA MRŠAVLJENJE

Zatvori oči I zamisli sebe sa nekoliko kilograma manje, u uskoj haljini. To će pozitivno uticati natebe a pomoći će ti da se lakše uzdržavaš od omiljene (a zabranjene) hrane.



9. DAN

Jutarnji energetski podsticaj


Danas uživaj u jutarnjem proteinskom šejku. Naime, istraživanja pokazuju da se ljudi koji redovno doručkuju – manje goje. To je zbog toga što energetski podsticaj ubrzava process razmene materija u organizmu, pa se tokom sna sagori više kalorija, otkriva Dejvid Kirš.

DORUČAK Dejvidov proteinski šejk

PRVA UŽINA Porcija Dejvidove nemasne salate s jajima

RUČAK Piletina u vestern fazonu: Parče pilećih grudi (150 g) bez kožice iseci na tanke šnite. Mariniraj ih u nekoliko kapi tabasko sosa pomešanog sa kašičicom čilija I prstohvatom soli I bibera. U tiganju zagrej malo maslinovog ulja, proprži meso oko 4 minuta, a potom ga izvadi I ostavi po strani. Očisti crvenu paprika I iseci je na štapiće, pa je 2-3 minuta dinstaj u tiganju, zatim dodaj 150 g oljuštenog paradajza I ostavi da proključa. Uz povremeno mešanje kuvaj još dva minuta. Piletinu vrati u tiganj I sve još jednom dobro zagrej. Pospi naseckanim mladim lukom.

DRUGA UŽINA 10 sirovih badema

VEČERA Dejvidov proteinski šejk ili marinirani račići sa zelenom salatom

Oslobodila sam se kilograma koje sam “nabacila” u trudnoći ! Moj novi moto kada je o ishrani reč: bez kroasana, krofnica I peciva za doručak!

Dženifer Garner (35)

LEDENI START

Mlaz hladne vode posle tuširanja osvežava I zateže vezivno tkivo. Isprskaj prvo desnu pa levu nogu!

ŠTRAUS UZ DORUČAK

Uz doručak slušaj klasičnu muziku. Ukoliko se prilagodiš ritmu, sporije ćeš žvakati.

SASTANAK U KAFIĆU

Ako u pauzi za doručak odlaziš sa kolegama u neki lokal, najbolje je da poručiš jaja. Zamoli da ti se kajgana ili omlet pripreme bez žumanceta, mleka ili pavlake.



10. DAN

Samo bez stresa


Po ceo dan juriš s jednog sastanka na drugi, ne opuštaš se ni sekunde? Uspori! Hormoni stresa uzrokuju taloženje masti u predelu stomaka. Zato, pronađi vremena za sebe. Bolje ćeš se osećati a višak sa stomaka I sa butina lakše će nestati.

DORUČAK Dejvidov proteinski šejk

PRVA UŽINA Mala konzerva (85 g) tunjevine u void

RUČAK Oslić u paradajzu: Filete oslića poprskaj maslinovim uljem pa preko njega stavi kašiku sitno seckanog paradajza. U vatrostalnu posudu sipaj 75 ml vode, poslaži ribu I 20 minuta peci u rerni na 180 stepeni C. Uz ovo jelo serviraj prethodno obarenu zelenu boraniju I paradajz.

DRUGA UŽINA 10 sirovih badema

VEČERA Dejvidov šejk sa proteinima ili salata od pilećih grudi I paradajza.

MALI ODMOR

Uz pomoć mašte pobegni od svakodnevnice! Na primer, dok se tuširaš, zamišljaj da stojiš ispred prelepog vodopada.

SASVIM POLAKO

Užinu nemoj uzimati usput, u velikim zalogajuma: u tom slučaju brzo ćeš ponovo ogladneti!

ZELENA SNAGA

Zeleni čaj je pravi eliksir zdravlja, a odlično se pokazao I kad je reč o redukciji telesne težine. Naime, katehin iz ovog napitka sprečava zadržavanje masti I pojačava potrošnju energije. Savet: najbolje je da čaj pije4š mlak ili hladan, zato što se tako lakše vari.



Istraživanja pokazuju da se ljudi koji su konstantno pod velikim pritiskom, u periodu od šest godina, ugoje I do 10 kilograma

11. DAN

Zadovoljstvo

ZBOGOM, CELULITU!

Piling od đumbira I limuna čisti organizam I održava vitkost: pomešaj dve kašike morske soli sa kašikom ulja od oraha, 3 kapi ulja og đumbira I 4 kapi ulja od limuna. Smesom prekrij guzu I butane, utrljavaj je oko 5 minuta, ostavi pola sata da upije, a zatim isperi.

DA LI SI ZNALA…

Da velike porcije zaista goje? Studije su pokazale da se osećaj sitosti javlja sporije ako je količina hrane na tanjiru veća. To možeš lako sprečiti, ako obrok serviraš na malim tanjirima.



Još samo četiri dana! Rezultati NY diejte sigurno su uočljivi. Važno je d ate ispunjava osećaj zadovoljstva, a ne iščekivanje kraja dijete. Zato nemoj opsesivno da pratiš kretanje kazaljke na vagi, nego razmišljaj o tome kako ćeš ponovo moći da obučeš krpice koje si davno odbacila.

DORUČAK Dejvidov šejk sa proteinima ili kajgana sa pečurkama:

Operi I iseckaj struk mladog luka. Očisti I, ako je potrebno, usitni 200 g svežih pečuraka (bukovače, vrganja, šampinjona). Ugrej u tiganju malo maslinovog ulja, dodaj luk I pečurke I dinstaj otprilike 2-3 minuta. Umuti 3 belanceta I kašiku vode, pobiberi, sipaj u tiganj I lagano mešaj dok se ne zgusne. Ukrasi naseckanim svežim peršunom.

PRVA UŽINA 75 g ćureće šunke

RUČAK Ćuretina sa čilijem I zelenom salatom

DRUGA UŽINA 10 sirovih badema

VEČERA Dejvidov proteinski šejk ili pečenica od lososa: Pomešaj 110 g sitno isečenog lososa, po kašičicu sitno seckanog peršuna, belog vinskog sirćeta I pola kašičice čilija u prahu. Umešaj u to čvrsto ulupano belance I sipaj smesu u tiganj u kojem si prethodno zagrejala malo maslinovog ulja (oblikuj je tako da se dobije pečenica debljine 2 cm). Peci 3 minuta, okreni a zatim peci još 2 minuta.

Poslušaj svoje telo I uzimaj hranu u količini koja je dovoljna da se osetiš 80% sitom.

Dejvid Kirš

12. DAN

Bye, bye kilogrami!


Tvoje masne naslage se povlače, preostaje da ih sasvim “dotučeš” namirnicama koje maksimalno podstiču proces sagorevanja masti. Sa belančevinama si do sada stekla dosta iskustva, ali postoje I začini čije dejstvo ne treba potcenjivati.

DORUČAK Dejvidov šejk sa proteinima

PRVA UŽINA Belance od 2 tvrdo kuvana jajeta

RUČAK Zapečeni brokoli: umuti tri belanceta sa kašikom mineralne vode, pobiberi I izruči u manju vatrostalnu posudu. Preko togaq poslaži 200 g brokolija oberenog na pari I razdvojenog “na cvetiće”. Peciu rerni 15-20 minuta na 180 stepeni C. Uz ovo jelo možeš pojesti jedan paradajz.

DRUGA UŽINA 10 sirovih badema

VEČERA Dejvidov proteinski šejk ili salata sa lososom



BRZI ZALOGAJI

Ukoliko se desi da nemaš vremena za kuvanje, možeš uzeti supu iz kesice, koja sadrži jedan (ili više) začina – “ubica masti”, a uz to kombinuj porciju nemasnih belančevina (piletina ili losos)

ZAČINI- UBICE MASTI

ČILI I najmanja količina ove vatrene papričice podiže termogenezu u organizmu I do 25 %, a potrošnja kalorija nakratko se povećava.

ĐUMBIR Gingerol je sastojak ove biljke koji povoljno utiče na razmenu materija I varenje.

BELI LUK Podstiče varenje I ubrzava sagorevanje masti.

RUZMARIN, TIMIJAN I ORIGANO Sadrže eterična ulja koja ubrzavaju sagorevanje masti.

LIMUN Vitamin C pomaže organizmu da bolje potroši masti. Poprskaj jelo sokom od limuna.

CIMET Poboljšava delovanje insulin, podstiče sagorevanje masti, ublažava glad.





13. DAN

Ostani jaka!


Ako se posle ove dve nedelje vratiš starim navikama u ishrani, onda je sav trud bio uzaludan, upozorava Dejvid Kirš. Naravno, počev od prekosutra, povremeno možeš da obraduješ sebe “sitnim grehovima”, kao što su kockica čokolade ili čaša vina uz večetu. Ipak, smatraj to izuzetkom, u kojem ćeš povremeno uživati, a ne kao nešto što se podrazumeva. U međuvremenu, tvoj organizam navikao se na nov režim ishrane. Iskoristi to, da bi održala sjajnu liniju!

DORUČAK Dejvidov šejk sa proteinima

PRVA UŽINA 75 g dimljenog lososa

RUČAK Pileće grudi sa limunom I karfiolom: Posoli I pobiberi 170 g pilećih grudi (bez kožice). U tiganju zagrej malo maslinovog ulja, ubaci piletinu I sa svake strane peci po 3 minuta. Izvadi je I ostavi na toplom. U međuvremenu, zagrej 500 ml vode sa sokom od jednog limuna, pa u tome oko 10 minuta kuvaj 200 grama očišćenog karfiola. U tiganj sipaj dve kašike crvenog vinskog sirćeta, 50 ml pilećeg bujona I kafenu kašičicu svežeg timijana. Zakuvaj, pa ostavi još 5 minuta da se krčka, dok se blago ne zgusne. Dodaj piletinu I pusti da malo odstoji, pa zajedno sa karfiolom aranžiraj na tanjuru.

DRUGA UŽINA Mala konzerva (85 g) tunjevine u vodi

VEČERA Dejvidov proteinski šejk ili ćuufte od lososa I porcija zelene salate sa prelovom od đumbira I soja sosa.

Psiho-trik Pobrini se da ti zdrave grickalice (badem, povrće) budu uvek nadohvat ruke – u tom slučaju, keks ti neće ni pasti na pamet!

UMOTAVANJE U ALGE

Veliku kesicu praška od algi umuti s vodom. Smesu namaži na butane I guzu I obmotaj providnom folijom, drži je tako 45 minuta da upije, pa isperi. Ovo sjajno utiče na redukovanje masti!

UBICA GLADI

Hoodia (vrsta kaktusa) “zatvara” apetit, a u kombinaciji sa zelenim čajem, proteruje masti iz ćelija



14. DAN

Vitka- zauvek


Čestitamo! Stigla si do poslednjeg dana dijete. Možeš da se ponosiš sobom! Da bi održala novu kilažu, važno je da se I dalje (uglavnom) pridržavaš osnovnih principa Njujorške diejte: mnogo belančevina, samo dobri ugljeni hidrati, po mogućnosti bez imalo šećera I sa što manje masnoće. Idealno bi bilo da svakog dana tokom sledeće dve nedelje uzimaš samo po jednu, a posle toga po dve, namirnice sa liste zabranjenih.

75 % ŽENA USPELO JE DA POMOĆU NY DIJETE TRAJNO SMRŠA

DORUČAK Dejvidov proteinski šejk

PRVA UŽINA Belance od 2 tvrdo kuvana jajeta

RUČAK Oslić puttanesca

DRUGA UŽINA 10 sirovih badema

VEČERA Dejvidov proteinski šejk ili pileći ražnjići sa susamom: pomešaj ¼ kašičice soja sosa sa pola kašičice senfa I kašičicom vode. U toj smesi jedan sat mariniraj 110 g pilećih fileta isečenih na štapiće. Naniži komadiće na drvene štapiće I paniraj ih kašikom susama. Rernu zagrej na 180 stepeni C, pa ražnjiće peci na plehu, od 12 do 15 minuta. Uz to serviraj 200 grama prethodno obarenog povrća.

POZVANA SI NA KLOPU?

Ne moraš sve da pojedeš da bi usrećila domaćina. Najbolje je da odmah zamoliš za manju porciju I da jedeš polako.

Нема коментара: