петак, 1. август 2008.

Dijeta za ceo život!

Bez obzira na to da li redovno idete na fitnes, ili ne ustajete sa stolice, L&Z vam predlaže plan ishrane za svaki stil života

Dijeta za ceo život
Verovatno nema žene koja nije, bar jednom u životu, držala dijetu. Međutim, procenat uspeha nije ni približno tako velik. Zašto? Pa, osim tipičnih nedostataka – slabe volje, nedostatka motivacije i discipline – postoji još jedan podejdnako bitan faktor. Da bi novi plan ishrane (dijeta) bio uspešan, mora da bude kompatabilan sa načinom života koji osoba vodi. Imajući to na umu, naš nutricionista osmislio je različite načine ishrane za različite načine života. Evo šta se desilo kada su tri L&Z čitateljke pristale da ih testiraju mesec dana...

ŽENA U STALNOM POKRETU

Ivana Bjelica (34), vodi agenciju za ketering i marketing. Ona većinu večeri provodi na društvenim događajima koje imaju veze sa njenim poslom i često putuje. Najčešće jede peciva, koktel posluženje i hranu u restoranima, i pije dosta šampanjca i vina.



OSNOVNI PODACI

Visina................................160 cm

Težina pre............................53 kg

Težina posle.........................50 kg

Konfekcijski broj pre.................40

Konfekcijski broj posle..............38

Navike vežbanja: Ples u klubovima

I povremeni odlasci na bazen



IVANINA TIPIČNA ISHRANA

Doručak Velika čaša voćnog jogurta

sa šećerom i kafa

Prepodnevna užina Kafa

Ručak Ništa. Previše je zauzeta

Večera Mala pica ili nekoliko pašteta

sa sirom i četiri čaše vina; kompletan

meni u restoranu ako je na večeri sa

klijentom

Tečnost Pola litre vode

IVANINO NEZADOVOLJSTVO Toliko često sam bila prehlađena prošle zime da mi se čini da je to trajalo cele sezone. Uvek sam umorna, osećam nadutost, a često mi se na licu i leđima pojavljuju akne. Zbog činjenice da vrlo često putujem, bar dva puta nedeljno, usput kupujem hranu i pijem vrlo zaslađenu kafu da bih imala energije. Ne boravim dovoljno dugo u kući da bih mogla da pripremam propisne, zdrave obroke, ali bih volela da živim zdravije i bolje se osećam.

SAVET NUTRICIONISTE Ivanin život je prilično haotičan, zbog čega je potrebno da usvoji jednostavan način ishrane. Trebalo bi da uzima dva vrste multivitaminskih preparata, tri puta nedeljno, da bi nadoknadila hranljive materije koje joj nedostaju. Osim toga, ne bi smela da kombinuje voćni jogurt i kafu jer to pruža nagli, ali kratkotrajan, priliv energije (zbog šećera), nakon kojeg sledi pad nivoa šećera u krvi, pa tako i pad energije. Kada su u pitanju mini peciva i koktel posluženja, Ivana bi trebalo da ih izbegava, kao i da ograniči unos alkohola na najviše dve čaše vina. Na dužim putovanjima, uvek treba da ima pri ruci kesicu badema, paket integralnog keksa ili neko voće. Takođe, najbolje bi bilo da pojede obrok pre odlaska na zabavu kako bi izbegla „haranje“ švedskog stola. Na kraju, Ivana mora da pije više vode, jer je to, između ostalog, način za čišćenja kože.

IVANINA NOVA ISHRANA

Doručak Ovsene pahuljice prelivene (ili skuvane) mlekom od soje i neko sezonsko voće (ako je kod kuće) ili dva keksa od integralnih žitarica i banana (ako je na putu).

Ručak izaberite jedno – čorba od povrća, salata sa tunjevinom, piletinom ili kozjim sirom,

Popodnevna užina Izaberite jedno – šaka jezgrastog i suvog voća, ražene pločice, keks od integralnih žitarica, jogurt od posnog mleka

Večera Izaberite jedno – riba na žaru i povrće, morski plodovi u vinu, bilo koje posno meso sa povrćem.

Tečnost izbegavanje kofeinskih napitaka i uzimanje dve litre vode svakog dana. Maksimalno dve čaše alkoholnog pića dnevno.

IVANIN ZAKLJUČAK Ovaj jelovnik je zauvek promenio moj način ishrane! Nikada nisam imala toliko energije niti se osećala tako pozitivno. Moja koža je ponovo čista i više se ujutro ne osećam tako iznureno nakon kanog noćnog izlaska. Sada češće jedem ribu umesto mesa, povrće umesto ugljenih hidrata a soju umesto mlečnih proizvoda, i nisam naduta. Najteže mi je bilo da se odreknem kafe, ali sam uspela da se naviknem na čajeve. Izbegavaam odlaske na zabave praznog stomaka i ponovo sam otkrila kakvog je ukusa „prava“ hrana.



ŽENA PRIKOVANA ZA KANCELARIJSKU STOLICU

Ana Filipović (30), knjigovođa je u privatnoj firmi. Ona mnogo radi, ima malo vremena da priprema zdrave, kompletne obroke, a na njenom kancelarijskom stolu uvek se nalazi mnogo grickalica i slatkiša.



OSNOVNI PODACI

Visina................................160 cm

Težina pre.........................63.5 kg

Težina posle.........................62 kg

Konfekcijski broj pre................44

Konfekcijski broj posle.............42

Navike vežbanja Plivanje jednom

nedeljno u trajanju od sat

vremena



ANINA TIPIČNA ISHRANA

Doručak Šolja kafe

Prepodnevna užina Čokoladni keks

Ručak Ako je zauzeta, ništa, a ako ima vremena, naručuje kinesku hranu

Poslepodnevna užina Čips ili čokoladica

Večera Burek sa mesom i salata ili testenina sa sirom

Tečnost Jedan litar vode

ANINO NEZADOVOLJSTVO Uvek se osećam umorno i bezvoljno. Nikada nemam vremena da doručkujem, tako da izgladnim do polovine popodneva. Zbog toga su fioke mog kancelarijskog stola uvek pune kutija sa keksom i čokoladicama! Svesna sam da se nezdravo hranim, da je moja ishrana jednolična, kao i da unosim više kalorija nego što trošim. Želela bih da naučim kako da biram zdravu užinu, da izgubim nekoliko kilograma i imam više energije.

SAVET NUTRICIONISTE Osećaj umora i bezvoljnosti posledica je pogrešnog izbora namirnica za užinu. A zbog činjenice da Ana izostavlja doručak, koji pokreće metabolizam i pruža organizmu neophodno „gorivo“, nije nikakvo čudo što oseća veliku potrebu za slatkišima. Takođe, mora da nauči kako da kontrološe veličinu porcija. Pre svega, ona mora da se potrudi da nikada ne bude toliko gladna da ne može da odoli onome štp joj dođe pod ruku. Pravi odgovor je ovsena kaša za doručak jer sadrži složene ugljene hidrate koji u organizmu postepeno oslobađaju energiju. Ukoliko pojede bananu, malo jezgrastog voća ili nekoliko kockica crne čokolade, neće osećati potrebu za ispraznim kalorijama koji se nalaze u slatkišima. Osim toga, Ana treba da pojede nutritivno kvalitetniji i sadržajniji obrok (umesto brze hrane), kao i da izbegava kalorična i teška jela za večeru.

ANINA NOVA ISHRANA

Doručak Ovsena kaša

Prepodnevna užina Izaberite jedno – šaka badema i jabuka, posni sitni sir sa dva do tri suva krekera, voćni jogurt bez šećera, banana, nekoliko kockica crne čokolade.

Večera Izaberite jedno – riba sa grila i bareno povrće, piletina sa prženim povrćem (na kineski način), jagnjetina sa roštilja i salata, integralna testenina sa prelivom od paradajza.

Tečnost Dve litre vode dnevno. Maksimalno dve čaše alkoholnog pića.

ANIN ZAKLJUČAK Ovsena kaša za doručak omogućava mi da preživim do ručka bez čokolade, a kombinacija jezgrastog i svežeg voća, kao i vode, sprečava da pregladnim. Prepolovila sam porcije i više ne jedem krompir ni testeninu za večeru jer imam kvalitetan ručak. Izgubila sam dva kilograma i osećam se mnogo vitkije i „čistije“.



ŽENA, FITNES OVISNIK

Jana Bartoš (28), radi kao PR u predstavištvu jedne strane firme. Šset puta nedeljno odlazi na rekreaciju u fitnes klub i bez osećaja krivice uživa u obrocima bogatim ugljenim hidratima. Ali, stalno oseća umor i glad.



OSNOVNI PODACI

Visina.................................155 cm

Težina pre.............................54 kg

Težina posle..........................52 kg

Konfencijski broj pre..................40

Konfekcijski broj posle...............40

Navike vežbanja: Pola sata trčanja

tri puta nedeljno, plivanje dva puta

nedeljno i teretana jednom

nedeljno



JANINA TIPIČNA ISHRANA

Doručak Cerealije sa delimično obranim mlekom

Prepodnevna užina Voćni jogurt (sa šećerom) i banana

Ručak Sendvič sa piletinom i majonezom i pomfri

Popodnevna užina Parče pite sa jabukama (makom, višnjama)

Večera Pečena piletina sa povrćem ili riba sa pirinčem

JANINO NEZADOVOLJSTVO Trošim toliko energije da stalno osećam umor i glad. Još ne sažvaćem doručak, a već počinjem da razmišljam o ručku i uvek umirem od gladi kada dođem kući s posla. Kako mogu da utolim toliku glad, ali na zdrav način?

SAVET NUTRICIONISTE Kada neko vežba toliko intenzivno kao Jana, sasvim je razumljivo što ima potrebu za kaloričnim obrokom u večernjim satima. No, kada bi Jana tokom dana uzimala nutritivno uravnotežene obroke, ne bi bila sklona prejedanju, što svakako anulira efekte njene fizičke aktivnosti. Najbolje bi bilo da pojede kesicu suvog i jezgrastog voća odmah nakon treninga. Takođe, neophodno je da se koriguje njen dnevni raspored obroka, tako da glavni obrok bude ručak a ne večera. Tako će imati više energije za trening.
Osim toga, Jana treba da unosi više proteina tokom dana, počevši od doručka, za ručak treba da jede meso, a uveče lagan obrok, kao što su čorba ili salata. Tako će eliminisati osećaj „punog stomaka“ pre odlaska na počinak.

JANINA NOVA ISHRANA

Doručak Kajgana od dva jajeta

Ručak Izaberite jedno –juneća šnicla ili piletina na žaru i bareno povrće, riva na žaru i salata.

Popodnevna užina Izaberite jedno – jogurt od obranog mleka, švapski sir na pločicama od integralnih žitarica, bademi i komad voća

Večera Izaberite jedno – čorba od povrća (može iz kesice) i manje integralno pecivo, povrće prženo u tiganju (na kineski način) i smeđi pirinač, pečeni krompir u ljusci uz đuveč i salatu.

JANIN ZAKLJUČAK Najviše me je iznenadio osećaj sitosti nakon visokoproteinskih obroka. Uvek sam mislila da je potrebno da jedem mnogo ugljenih hidrata, ali zbog toga sam stalno osećala nadutost. Nakon druge nedelje prmetila sam da je moj, inače ogroman apetit, pod kontrolom. Do isteka treće nedelja osećala sam se odmornije i pozitivnije. Moj dečko je primetio da sam oslabila (ukupno 2 kilograma), a s obzirom na to da uveče više nisam iscrpljena, vratila mi se i želja za seksom. Mislim da ću se još dugo držati ovog plana ishrane.

Lepota i zdravlje, decembar 2007.

Нема коментара: